Про результати обліку чисельності дрібних ссавців в осінній період 2017 року по Черкаській області

Друк

02112017.jpgПрофілактика природно-вогнищевих інфекцій - актуальна проблема сьогодення. Протягом останніх років в області спостерігається активізація як природних осередків таких небезпечних для людини зооантропонозів, як туляремія, лептоспіроз, хвороба Лайма, так і реєстрація циркуляції їх збудників на так званих «вільних» територіях, що може бути обумовлено, зокрема, значною чисельністю мишоподібних гризунів через незадовільне проведення дератизаційних робіт.

За осінній період 2017 року, з метою моніторингу циркуляції збудників зооантропонозних інфекцій в довкіллі, групою лабораторного спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведені епізоотологічні обстеження окремих територій Чорнобаївського, Золотоніського, Жашківського, Лисянського, Тальнівського, Звенигородського, Шполянського, Городищенського та К-Шевченківського районів з обліком чисельності та відловом мишоподібних гризунів для подальшого їх дослідження в лабораторії особливо небезпечних інфекцій.

За результатами проведеної роботи відловлено близько 460 екземплярів гризунів та відібрано 6 проб ґрунту. Середня чисельність дрібних ссавців буда досить значною і складала 20,7% на 100 пастко/діб, в окремих лісових масивах перевищувала 50,0%, що на рівні показників минулого року.

В даний час проводяться дослідження польового матеріалу в лабораторії особливо небезпечних інфекцій. Результати будуть представлені по їх закінченні.