Які хвороби можна привезти із тропічних країн? Заходи, профілактика.

Друк
PDF

12092017.jpg

На сьогоднішній день зросла актуальність тропічних та паразитарних хвороб з огляду на розширення міжнародних контактів, розвитку туризму, виїзду громадян України на роботу і навчання в інші країни, а також виїзду до тропічних країн. Паразитарні хвороби реєструються в країнах Африки, Азії, Австралії, Океанії, Центральної та Південної Америки.

Мандрівки в “тропіки” можуть принести не тільки екзотичні враження, а й екзотичні хвороби.

Які ж хвороби можна привезти із тропічних країн?

Всесвітня організація охорони здоров‘я (ВООЗ) особливу увагу мандрівників звертає на малярію та вісцеральний лейшманіоз. Також, так звані “забуті тропічні хвороби”, зокрема: шистосомоз, анкілостомоз, філяріїдози, африканський трипаносомоз людини (сонна хвороба), дракункульоз (ришта), хворобу Шагаса та інші не менш небезпечні захворювання.

Частіше за все захворювання передаються через воду, забруднені й погано оброблені продукти харчування, кровосисних комах (комарів, бліх, гедзів, москітів, мошок, кліщів та інших), при контакті з хворою людиною чи забрудненим об'єктом навколишнього середовища.

Тропічні інфекції часто супроводжуються ураженням шлунково-кишкового тракту, шкіри, очей, нервової та інших систем і органів людини, незрідка протікають у важкій формі й важко піддаються лікуванню.

Під час перебування в тропічних країнах необхідно дотримуватися таких правил:

- вживати продукти, в безпеці яких впевнені;

- використовувати для пиття тільки гарантовано безпечну воду і напої (питна вода та напої у фабричній упаковці, кип'ячена вода);

- уникати вживання льоду, отриманого з води невідомого походження;

- вживати продукти харчування в непошкодженій фабричній упаковці, бажано в спеціалізованих магазинах;

- перед їжею обов'язково ретельно мити руки з милом;

- вживати м'ясо, рибу, морепродукти після їх термічної обробки;

- купуючи продукти харчування на ринках ретельно мити чистою, безпечною водою;

- під час купання у водоймах і басейнах не допускати попадіння води в ротову порожнину;

- не варто купатися в прісних водоймах, прати речі, ходити без взуття;

- застосовувати засоби, що відлякують і знищують комах (репеленти та інсектициди).

Категорично не рекомендується:

- користуватися послугами місцевих підприємств громадського харчування, санітарно-гігієнічний стан яких викликає сумнів;

- вживати продукти походження яких невідомо;

- вживати їжу, приготовану місцевими жителями.

У разі виявлення слідів укусів комах, кліщів, висипань, будь-яких інших шкірних проявів, при різкому погіршенні здоров’я, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Після повернення з екзотичних країн уважно стежте за станом свого здоров’я. Звертайте увагу на загальне самопочуття, підвищення температури тіла, головний біль, біль у суглобах, запалення шкірних покривів, лімфатичних вузлів та ін. Не зволікайте і обов’язково зверніться до лікаря-інфекціоніста. Не забудьте сказати, що ви відвідували тропічні країни, вкажіть які саме і коли!

За додатковою інформацією з питань паразитозів звертайтеся до Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»,

який знаходиться за адресою вул. Волкова, 3, м. Черкаси, 18005.

Не забувайте про профілактику, і тоді відпочинок у тропічному раю не буде зіпсовано!

Будьте здорові!