Моніторинг за холерою у літньо-осінній період 2017 року

Друк

choleraДля забезпечення епіднагляду та попередження епідускладнень з холери згідно наказу ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» від 03.05.2017 №144 «Про проведення моніторингу за холерою у 2017 році» у літньо-осінній період проводяться дослідження щодо циркуляції збудника холери в об'єктах довкілля. Здійснюється щотижневий аналіз захворюваності на гострі кишкові інфекції з урахуванням санітарно-епідеміологічних даних та даних лабораторного моніторингу за холерою, особливо при гострих кишкових інфекціях, викликаних невстановленими збудниками.

Відділами та відділеннями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» у кожному адміністративному районі забезпечується проведення профілактичних бактеріологічних досліджень на холеру.

Станом на 31.08.2017 в області виявлена 3281особа, хвора на гострі кишкові інфекції, серед яких 4 тяжко хворих, обстежені на холеру.

За звітний період відібрані та досліджені проби води відкритих водойм, річок, ставків з пляжів або тимчасових місць відпочинку, визначених у кожному районі області, зокрема в м. Черкаси з р. Дніпро (водозабір, центральний пляж, пляж «Соснівський», пляж «Митниця»).

Фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводяться контрольні дослідження проб води з р. Дніпро в м. Черкаси та Черкаському районі на наявність збудника холери.

В разі виявлення в районах підозрілих на холеру культур вони направляються на підтвердження у лабораторію особливо небезпечних інфекцій.

За червень - серпень поточного року відібрано та досліджено на наявність вібріонів 251 проба води, збудника холери не виявлено.