Зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, потерпіло 7 осіб

Друк
PDF

бот0820177.jpgЗа 8 місяців 2017 року Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в області зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, потерпіло 7 осіб, троє з яких померли.

Останній випадок зареєстровано у 27-річного мешканця м. Корсунь-Шевченківський, який вживав консервований паштет із свинячої голови домашнього  приготування без термічної обробки. Паштет був виготовлений родиною хворого наприкінці травня 2017 року, вочевидь з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання на ботулізм.

Після звернення за медичною допомогою до лікаря-окуліста зі скаргами на порушення зору, він направлений до лікаря-інфекціоніста. Після встановлення діагнозу «ботулізм» хворий був госпіталізований до інфекційного відділення Корсунь-Шевченківської центральної районної лікарні.

На сьогоднішній день хворий продовжує лікування в інфекційному стаціонарі.

Відібрано кров на наявність ботулотоксину, яку направлено на дослідження до бактеріологічної лабораторії обласного лабораторного центру.

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою при появі перших ознак захворювання.