Про результати досліджень питної води на вміст нітратів

Друк
PDF

вода_бал2017.jpgПовідомляю, що відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік, затвердженого в МОЗ України та погодженого з Черкаською ОДА, ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'яУкраїни"  проводиться моніторинг  за вмістом нітратів у питній воді громадських та індивідуальних криниць, вода яких використовується для дітей віком до 3-х років.        

За результатами моніторингу  впродовж 6 місяців  2017 року досліджено 186 проб питної води криниць, із них перевищення вмісту нітратів  виявлено у  22,5% проб (Уманський, Шполянський, Жашківський,  Маньківський, Золотоніський, Звенигородський,  Чорнобаївський район).

Основною причиною забруднення води криниць нітратами є  хаотична забудова присадибних ділянок, облаштування  поблизу джерел нецентралізованого водопостачання гноярок, вигрібних ям, господарських споруд, внесення в ґрунт гербіцидів та інших засобів хімічного захисту рослин у надмірних кількостях, з порушенням регламентів їх застосування.            

Як відомо, нітрати після надходження з водою у травну систему людини  під впливом кишкової мікрофлори окислюються до нітритів. Останні  потрапляють  в  кров,  де блокують гемоглобін еритроцитів шляхом утворення метгемоглобіну, який вже не здатний вступати в реакцію з киснем і переносити його до клітин. Внаслідок цього відбувається гіпоксія або кисневе голодування тканин організму. Це захворювання носить назву водно-нітратної метгемоглобінемії і має особливо важкий перебіг у дітей перших  3-х років життя, а в окремих випадках може призводити до летальних наслідків.

Поза цим, аби вберегтись від можливих трагічних наслідків  слід пам’ятати, що:

- забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок та  звичайна за смаком, тому ніколи не розводьте дитячу суміш водою з джерел децентралізованого водопостачання (криниці, каптажі, артезіанські свердловини), якщо Вам невідомий вміст у ній нітратів;

- кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки збільшує її токсичність на 40-80%;

- правильне облаштування та експлуатація криниць, їх регулярне очищення та дезінфекція – запорука якості питної води, яку Ви  споживаєте. Перед вибором місця облаштування джерела децентралізованого водопостачання варто ознайомитись із правилами їх облаштування;

- при можливості слід використовувати для пиття доочищену, бутильовану, воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, дані щодо хімічного складу, терміну придатності до споживання та умов зберігання, або ж воду гарантованої якості з інших джерел.

Лабораторний центр продовжуватиме моніторингові дослідження питної води на вміст нітратів  у ІІІ кварталі 2017 року.