МОНІТОРИНГ ЗА ПРИРОДНО-ВОГНИЩЕВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ У ІІ КВАРТАЛІ 2017 РОКУ

Друк

vbirf.jpgФахівці групи спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснюють постійний моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля. Основною складовою контролю ситуації щодо особливо небезпечних інфекцій на території області є епізоотологічні обстеження, зокрема:

- облік чисельності та відлов мишоподібних гризунів з метою дослідження на природно-вогнищеві інфекції;

- облік чисельності, відлов та дослідження іксодовий кліщів на туляремію та іксодові кліщові бореліози (хвороба Лайма).

За ІІ квартал 2017 р. обстежено території ензоотичних з туляремії Черкаського і Канівського районів та Звенигородський і Маньківський райони (за епізоотичними показаннями). В природних біотопах відловлено близько 250-ти екз. дрібних ссавців, спостерігається перевищення показників їх багаторічної чисельності у 2 – 3,5 рази практично в усіх обстежених біотопах (лісові масиви, лісосмуги, узбережжя водойм, невгіддя, чагарники тощо).

При дослідженні відловлених дрібних ссавців на природно вогнищеві інфекції визначено серопозитивні на туляремію знахідки від хатньої та жовтогорлих мишей з Черкаського і Канівського районів, що підтверджує циркуляцію збудника на цих територіях, а також на лептоспіроз від жовтогорлої миші з природного осередку туляремії в Канівському районі. Дослідження на даний час продовжуються.

Рання весна сприяла активному виходу з зимової діапаузи іксодових кліщів. Початок активності відмічався вже на початку березня. Весняний пік чисельності майже на всій території області припав на квітень – травень, висока активність зберігається і в теперішній час. Групою спостереження обстежено території лісо-паркових зон м. Черкаси та 12-ти населених пунктів 8-ми адміністративних районів області. Всього за весняний період відловлено 1315 екз. іксодових кліщів, зокрема 1234 – при обліках на «прапор» та 81 – знятих з тварин. Середній індекс чисельності при обліках на «прапор» склав 18,4 на прапоро/км, що перевищує показник минулого року (10,5). При дослідженні кліщів на туляремію збудника цієї інфекції не виявлено. 447 екз. іксодових кліщів, відловлених у природних біотопах на «прапор», досліджено на природну інфікованість бореліями, виявлено 69 (15.4%) позитивних.

Згідно плану моніторингових досліджень, погодженого Черкаською ОДА, зазначена робота буде продовжуватись ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» в осінній період.