Увага - кір!

Друк
PDF

кір_увага.jpgВ деяких областях України (Івано-Франківська, Дніпропертовська, Одеська, Київська) за останій час відмічається значний ріст захворюваності на кір. В нашій області в 2017 році захворіла одна особа. Але загроза розповсюдження кору на території області існує. Звертаємо увагу на те, що кір - це вірусне захворювання, що передається повітряно- крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові та може викликати серйозні ускладнення. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина. Інфікуватися можуть як діти, так і дорослі, які раніше не хворіли, оскільки сприйнятливість людини до кору дуже висока. Крім того, цей вірус – дуже заразний (при спілкуванні з хворим імовірність захворіти складає майже90-100%) та летючий він миттю поширюється по всіх приміщеннях, де перебував хворий, а також може проникати через вентиляційну систему, щілини у дверях, вікнах, на інші поверхи будівлі, тому неодноразово описувалися випадки інфікування сприятливих до даної інфекції дітей і дорослих, які безпосередньо не контактували з хворим.

Вірус кору потрапляє в організм через дихальні шляхи і слизову оболонку очей. Проникає в місцеві лімфатичні вузли і починає в них розмножуватися. Вже на третій день після зараження великі кількості вірусу починають безперервно надходити в кров. Людина ще  візуально здорова, а в її крові мільйони вірусів.

Симптоми проявляються приблизно через 8 - 21 день після контакту, а хвороба триває 2-3 тижні. Вона починається з нежиті, почервоніння очей, сльозотечі, кашлю і високої температури. Через 2-4 дні на обличчі з’являється опуклий червоний висип, який розповсюджується по тілу, руках і ногах та триває від 4 до 7 днів і зникає приблизно через 14 днів після інфікування.

Кір вкрай небезпечний своїми ускладненнями, такими як: запалення середнього вуха (після якого можна залишитися частково або повністю глухим), пневмонія (ураження легень, що викликає великі запальні зміни), енцефаліт (запалення мозкової тканини). Іноді вірус кору надовго затримується в центральній нервовій системі, людини що перехворіла. І тільки через 3-7 років знову активується і несподівано викликає смертельне загострення - паненцефаліт. Проте це трапляється вкрай рідко. Іноді починається запалення м'яза серця - міокардит. Також оскільки кір спричиняє зниження загального імунітету, як у період захворювання, так і протягом наступних кількох місяців, можуть загострюватися хронічні хвороби.

Вірус кору малостійкий, тобто швидко гине в зовнішньому середовищі під дією сонячного світла, ультрафіолетових променів, висушування. Тому підтримання належних гігієнічних умов дозволить зменшити скупченість вірусу в повітрі та попередити ймовірність зустрічі з ним. А повноцінне харчування, та підтримання здорового способу життя допоможуть підвищити загальну резистентність організму до збудника інфекції.

Але найефективнішим заходом профілактики та захисту від кору є імунопрофілактика. Вона здійснюється живою коровою вакциною, яка формує надійний та тривалий імунітет у щеплених, а також попереджує розвиток ускладнень. Вакцинація проводиться у віці 12 місяців, а ревакцинація у 6 років.

При появі перших ознак захворювання необхідно своєчасно звернутися за допомогою до кваліфікованого спеціаліста і не займатися самолікуванням. Адже швидка та точна діагностика запорука збереження Вашого здоров’я!