Ботулізм - це небезпечно !

Друк
PDF

alt

Як уберегтися від смертельного отруєння!

Як це не прикро, але щороку лікарі області реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є палички ботулізму.

Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння, – апетитна в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах.
 
Черкащина має великі водні, отже рибні ресурси, а тому значного поширення набула обробка риби – в’ялення, коптіння, консервування в домашніх умовах.        

Продукти, заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання.

Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. У хворих спостерігаються нудота, блювання, біль у животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки – погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру.

В поточному році в області зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм з двома потерпілими, мешканцями м.Черкаси та с.Червона Слобода, один з яких помер, інший знаходиться на лікуванні в інфекційній лікарні.

Хворі вживали в’ялену річкову рибу (лящ, тарань) власного виготовлення, вочевидь з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й  призвело до трагічних наслідків. 

Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.

Свіжовиловлену рибу ще живою потрібно випотрошити, промити питною водою, посолити і зберігати при температурі +20С – + 40С до досягнення концентрації солі у м’язах 9-10%, а потім вже в’ялити чи коптити.

При виготовленні м’ясних або рибних консервів їх необхідно декілька разів стерилізувати з певними проміжками часу. Після останньої стерилізації консерви необхідно негайно охолодити і зберігати в холодному місці.

При консервуванні грибів, овочів та фруктів слід використовувати лише доброякісні свіжі, без ознак гнилі плоди, ретельно декілька разів промити питною водою та суворо дотримуватись рецептур і технології приготування.

Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем, - головне не лише у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.

Також радимо утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму.

При перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу.

Намагайтесь самостійно не готувати в’ялену чи копчену рибу та не купувати її на стихійних ринках та у випадкових осіб!

 

 ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України»