Про результати моніторингу за ентеровірусами за 1 квартал 2017 року

Друк
PDF

грипп ДЖНа виконання наказу №196 від 14.07.08 р. МОЗ України «Про посилення заходів щодо попередження захворювань на поліомієліт в Україні» та згідно плану моніторингових досліджень вірусологічної лабораторії на 2017 рік, а також для забезпечення оцінки епідемічної ситуації в області проводилась лабораторна діагностика захворювань, етіологія яких може бути пов’язана з поліовірусами чи іншими ентеровірусами, а саме: хворих на ГВП, серозні менінгіти, гострі кишкові інфекційні хвороби, гострі респіраторні інфекції.

За І квартал до вірусологічної лабораторії для дослідження надійшло 59 проб від хворих та здорових людей, з яких 31 проба від хворих. Всі проби досліджені методом ПЛР (полімеразно-ланцюгова реакція) і у 2 пробах виявлено специфічну РНК ентеровірусів. Матеріал доставлено від хворих з діагнозом серозний менінгіт – 2 проби, кишкова інфекція – 5 проб та інші, включаючи діагнози: ентеровірусна інфекція, герпетична ангіна – 14 проб, з яких 2 проби були позитивними.

Позитивні проби доставлено з інфекційних відділень ЦРЛ Уманського району та ЦРЛ Катеринопільського району. Хворі віком 19 та 37 років відповідно. Обстежено 28 здорових дітей, в тому числі 19 контактних з хворими на ГВП. Результати досліджень негативні.

Планово досліджувались проби стічних вод з каналізаційних колекторів інфекційних лікарень та інфекційних відділень, до та після знезараження, а також стічні води господарсько-побутових колекторів.

Всього за три місяці поточного року надійшло та досліджено 65 проб з об’єктів довкілля, з яких 9 були позитивними на наявність ентеровірусного забруднення. З 43 проб стічних вод інфекційних стаціонарів – 4 були позитивними (9%) це проби з м. Сміла, Канів, Лисянка та м.Умань. З 12 проб господарсько-побутових стічних вод позитивні виявили у 4 пробах (33%). Позитивну пробу виявлено і серед 10 досліджених проб води водоймищ – Христинівський район.

Таке значне виявлення позитивних проб з об’єктів довкілля вказує на їх інтенсивну циркуляцію серед населення, звідки вони і потрапляють до зовнішнього середовища.