Моніторинг за природно-вогнищевими інфекціями в I кварталі 2017 року

Друк

Фахівцями групи спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснюється постійний моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля. Однією з основних складових контролю за цією ситуацією є епізоотологічні обстеження території області. Зимово-весняний комплекс робіт включає:

- відбір проб води та збір пелеток хижих птахів для дослідження на туляремію;

- облік чисельності та відлов дрібних ссавців з метою дослідження на природно-вогнищеві інфекції.

За І квартал 2017 р. відібрано 55 проб води для дослідження на туляремію з річок Кропивна, Тясмин, Суба, Вільшанка, Ірдинка та ставків у Золотоніському, Чорнобаївському, Кам’янському, Чигиринському та Черкаському районах. Збудника туляремії не виявлено.

Збором пелеток хижих птахів охоплено 23 населених пункти 11-ти адміністративних районів області, зокрема мм. Черкаси, Сміла, Золотоноша, Шпола, Кам’янка, Городище, селища міського типу та сільські населені пункти. Досліджено більше 700 екз. пелеток, з яких близько 6,5% мають антиген збудника туляремії. Досить високі титри антигену(1:40 – 1:80) в пелетках, які зібрані у Черкаському та Чигиринському районах, свідчать про нещодавній перебіг епізоотії туляремії серед мишоподібних гризунів.

В природних біотопах відловлено більше 60-ти екз. дрібних ссавців, дослідження яких на наявність збудників природно-осередкових інфекцій в даний час продовжуються.

Ранній початок весни сприяв активному виходу з зимової діапаузи іксодових кліщів, що дозволило розпочати їх відлов та облік чисельності, а також проведення досліджень з метою виявлення інфікування збудниками туляремії та іксодового кліщового бореліозу.

Кліщі в кількості близько 250 екз зібрані на окремих територіях Черкаського району. Результати досліджень свідчать про інфікованість бореліями близько 45,0% кліщів виду Ixodesricinus, відловлених на території с. Мошни поблизу колишнього санаторію «Нива», що потребує посилення санітарно-просвітницької роботи серед населення.

Відповідно до плану моніторингових досліджень, погодженого Черкаською ОДА, зазначена робота буде продовжуватись ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» і в подальшому.