Головна Сторінка
У Черкаській області, за попередній тиждень, з 11 по 17 грудня захворіли 5 623 особи на ГРВІ, включно із COVID-19, із них 2 919 – діти до 17 років. Питома вага дітей серед загальної кількості пацієнтів із ГРВІ становить 51,9%.
Показник захворюваності на 5,7% вище епідемічного порога, розрахованого для області та на 8,5 % менше, ніж за попередній тиждень.
Найвищі показники захворілих на ГРВІ, зокрема COVID-19 відзначались у Черкаському та Звенигородському районах.
Прохолодна погода змушує нас діставати обігрівачі та різні гаджети, що допоможуть нам зберігати тепло. Разом із цим зростають ризики отруєння чадним газом.
Оксид вуглецю (CO) — це токсичний газ, який утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Його називають чадним газом. Підступність чадного газу в тому, що він не має кольору, запаху чи смаку, але він може бути смертельним для людини.
У межах загальнонаціональної інформаційної кампанії «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся» 13 грудня відбувся профілактично-вакцинальний захід «Здоров’я понад усе», який організував Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Цього разу акцію проводили спільно з колегами Золотоніського районного відділу Центру, працівниками Золотоніського міського ЦПМСД на базі МПТБ у селі Вільхи Новодмитрівської територіальної громади.
У листопаді-грудні 2023 року завідувачкою відділу моніторингу та реагування на небезпеки Черкаського обласного ЦКПХ Аліною Голоюх і завідувачем лабораторії радіологічних досліджень та інших фізичних факторів відділу лабораторних досліджень Центру Леонідом Мукомелом були проведені навчання щодо практичного відпрацювання організації та здійснення індивідуального дозиметричного контролю.
Навчання проводилися для медичних працівників семи закладів охорони здоров’я області, які уклали з Національною службою здоров’я України договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за пакетом «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях». Загалом, у навчаннях взяли участь близько 300 медичних працівників.
Влітку їмо салати та овочі, а взимку пироги та печиво – що ж перемикає наш організм в режим зимової жаги до солодкого?
Так склалося еволюційно, що взимку там краще мати запасти підшкірного жиру і не оминати ані калорії – голод був реальною загрозою зовсім донедавна. Тож потяг на жирну і солодку їжу взимку то передусім наша еволюційна прошивка.
Світло
Восени та взимку світловий день скорочується і ми отримуємо менше денного світла, що може викликати сезонний афективний розлад (САР).